Vinterbad

Det kalla vattnets kraft

Kraften och energin som finns i det kalla vattnet, är svår att beskriva i en text. Kylan kan ofta upplevas lite kärv och otrevlig. Den rör vid oss på ett sätt som får våra kroppar att spänna sig och många vill gärna stöta bort den med hjälp av varmare kläder eller stänga den ute bakom husets trygga väggar. Men många gånger handlar det nog om rädslor eller missförstånd. Visst, kylan ska behandlas med respekt och ödmjukhet, annars kan den på ett brutalt sätt visa sin kraft och påminna oss om vår skörhet. Men vi önskar att alla människor någon gång, vågade öppna famnen och låta kylan träffa rakt in i det kraftcentrum vi alla har och låta sig fyllas av energin den erbjuder. Och var kan kylan vara större och mer påtaglig än i en isvak.

Det finns en hel del forskning och studier som visar på positiva effekter av vinterbadning. Men våra positiva tankar kring vinterbadande grundar sig på de upplevelser vi själva har haft genom åren och vad det gör för hälsan och välmåendet. Därför har vi under ett flertal år i samarbete med Umeå Polarbear Society haft regelbundna bad i Obbola. Något som lockat mängder med badare från hela världen och i alla möjliga åldrar.

Byvikens isvak

Känner man att vinterbad eller vintersimning är något som lockar, så håller vi en vak öppen hela vintern, mellan första advent till sista söndagen i Mars. Vaken ligger mellan Salteriet och växthuset i Obbola, nere vid sjöbodarna vid Byviken efter Södra Obbolavägen.

Det vi erbjuder är en öppen vak på ca 10 m. En sjöbod för ombyte och varm dryck i samband med baden. Det finns alltid någon erfaren vinterbadare på plats för guidning om man är i behov av det.

Öppettider i Byvikens isvak.

  • Onsdagar 20.00-21.00.
  • Söndagar 12.00-13.00.

Kostnaden för baden på onsdagar och söndagar är 40 kr/badare. Men man är även hjärtligt välkommen att höra av sig om man vill bada övriga tider under veckan. Är man ett kompisgäng, arbetskamrater eller en grupp av vilket slag som helst är det bara att höra av sig till info@nmet.se eller till Mikael Söderström på 070-684 685 1. Kostnaden om man vill komma och bada utanför ordinarie tider är 500 kr i startavgift plus 60 kr/badare. Man kan välja att betala kontant eller via swish till 1233480266. Företag eller andra grupper har möjlighet att betala via faktura.

Däremot är det strängt förbjudet pga säkerhetsrisken att bada i vaken utan att först ha varit i kontakt med oss.