Obbola Backyard


Följ Obbola Backyards liveuppdatering

Obbola Backyard 2020 i Coronans tid.

Trots Covid 19 och de regler som gäller för att få samlas har vi ambitionen att köra Obbola Backyard i höst. Vi hade kunnat ställa in eller minska startfältet drastiskt. Istället har vi minskat deltagarantalet till 80 st. och planen är istället att starta i två stycken heat. Ett som vanligt 06.40 och ett 07.10. På detta sättet kommer vi att kunna hålla max 50 stycken åt gången inne i start och målområdet. Vi kommer dock att be er om den tjänsten att se till att hålla avstånd och be era nära och kära i publiken att stanna hemma. Vi ska se till att uppdatera från tävlingen kontinuerligt. Startfälten kommer vi att dela upp utifrån er uppskattade distans. Vi vill i anmälningsformuläret att ni uppskattar hur långt ni tror att ni kommer springa eller att ni anger ert personbästa på Backyard. Det är helt ok om ni springer kortare eller längre. Tanken med detta är att vi vill hålla de som tror att de springer lite längre i samma heat, för att undvika att de sist kvarvarande hamnar i olika heat. Men vi kommer självklart att hörsamma er som vill springa tillsammans. Hör gärna av er via mail om ni är några som vill springa i samma heat. Vi har dessutom stängt ungdomsklassen och öppnar upp den om det skulle visa sig finnas platser över från seniorklassen. Självklart får de ungdomar som redan anmält sig köra som vanligt.
Men allt bygger dock på att inte restriktionerna blir hårdare än de är idag. Om så skulle ske återkommer vi med ny information.

Vad är Obbola Backyard?

Inspirerade av Big Backyard Ultra i Tennessee USA har vi valt att ta konceptet till Obbola, ön med de vackra och otaliga stigarna utanför Umeå. Upplägget är enkelt. Kl. 06.40 den 26 September 2020, startar löparna för att ta sig an den 6706 m långa banan. Tiden för att klara varvet är 1 timme. 07.40 startar vi nästa varv. 08.40 varv tre och du som deltagare bestämmer själv hur många varv du vill springa. Vi fortsätter på det viset tills vi har 1 löpare kvar. Det här är loppet för uthålliga tjurskallar och den som uppskattar distans före hastighet.

Anmälan

Vi har ingen åldersgräns i Obbola Backyard utan alla kan anmäla sig i våra två olika klasser. Senior och Ungdomsklass (födda 2006 och yngre) Ungdomsklassen är stängd för start i år. Anmälan öppnar den 3 Oktober kl.12.00 och stänger den 19 September kl. 23.59. Anmälningsavgiften är 600 kr i Seniorklass. Det kommer vara möjligt med namnändringar om man vill överlåta sin startplats. Detta kan man göra kostnadsfritt fram till den 19 September. därefter till en kostnad av 100 kr fram till den 23 September.

Nytt för i år är att man kan anmäla sig med lag/förening/företag och därmed vara med i en lagtävling. De tre främsta från varje lag är automatiskt med i den tävlingen där vi lägger samman den totala distansen.

Anmälan

Anmälda deltagare

Här finns listorna på de anmälda deltagarna i de olika klasserna. Förutom de 80 st anmälningsbara platserna i seniorklass, så kommer vi under året att lotta eller dela ut ett antal startplatser i olika sammanhang.

Anmälda deltagare

Anmälda deltagare i ungdomsklass eller av tävlingsledningen tilldelad startplats samt deltagande lag

Incheckning

Incheckning till loppet sker på tävlingsdagen mellan kl 05.00-06.15. Eller på fredagen 25/9 mellan 15.00-18.00 på SCA arena. Samt Torsdag 24/9 mellan 16.00-18.00 på Löplabbet, adress Renmarskstorget 12.

Start och målområdet

Start och målområdet är på SCA arena i Obbola, klicka på länken nedan för platsbeskrivning. Området är upplyst dygnet runt och det kommer finnas plats och möjlighet att sätta upp egna tält eller vilstolar. Tänk på att det är höst och vädret kan både vara kallt och blött. Så har man ambitionen att hålla på ett tag, kan det vara att rekommendera. I området kommer vi att tillhandahålla vätska, enklare förtäring och OB-elden som kommer brinna under loppets alla timmar och ge värme åt de närvarande, samt toalettvagnar och utedass.

Karta.

Starten

Obbola Backyard startar när solen går upp, kl. 06.40 den 26 September. Inför varje varvsstart skall alla deltagare stå vid startlinjen och samtliga deltagare ska ha passerat startlinjen inom 30 sekunder. För att få gå ut på ett nytt varv ska man ha passerat mållinjen inom 59 min 59 sek. Vi kommer inte tillåta några sena starter, inte ens om det rör sig om några sekunder.
Man får inte passera startlinjen och gå tillbaka över den in i start och målområdet. Varvslingan är med andra ord enkelriktad.

Banan

Obbola Backyardbanan är 100% i skogsterräng och blandar vackra barrbeklädda stigar med lite mer teknisk löpning över stenar och rötter. Banan är relativt platt och erbjuder endast några få höjdmeter och kommer vara uppmärkt med skyltar och reflexpilar. Det är absolut förbjudet att kasta skräp längs banan.

Support och utrustning

Loppet är ett självförsörjande lopp, vilket innebär att det är inte tillåtet med langning av mat och dryck längs banan. Däremot är all support i start och målområdet tillåtet (Dock väldigt begränsat i år. De första timmarna när deltagarantalet är fullt kommer vi inte att tillåta någon support eller publik i området). Det är också tillåtet som deltagare att avvika från området så länge man är tillbaka till startsignalen om man ämnar fortsätta. Det är inte heller tillåtet med pacer eller annan hjälp, som fysisk stöttning eller hjälp med kläder längs banan. Man får inte heller använda sig av käppar eller gåstavar under loppet. Däremot är alla deltagare skyldiga att stanna och hjälpa andra löpare som gjort sig illa eller av annan anledning är i behov av hjälp. Nummerlappen ska bäras väl synlig under hela loppet så att det är enkelt att pricka av alla deltagarna vid varvning.

Obligatorisk utrustning: Pannlampa är obligatorisk mellan kl. 18.40 – 06.40.

Vätska och energi

I start och målområdet kommer det att finnas tillgång till olika sorters vätska och energi under loppet, lite olika beroende när på dygnet. Ex på Vätska kommer vara, kaffe, vatten, sportdryck, nyponsoppa. Ex på snabbare energi kommer vara, kakor, chips, nötter, godis, bananer. Vi kommer även att ha lite käk under resans gång. Våra funktionärer kommer att servera och vi kommer inte tillåta att deltagare själva tar från energibordet. Alla deltagare kommer att ha tillgång till egen tallrik och mugg. allt för att minimera risken för smittspridning. Detta kan innebära att det tar lite längre tid vid energibordet, speciellt de första varven.

Lunch efter 11.40 varvet. Nyponsoppa och mackor. Middag efter 16.40 varvet. Pizza. Vi kollar av med de som finns kvar varvet innan om önskemål på pizzan. Nattamat efter 22.40 varvet. varmkorv med bröd el vegansk motsvarighet. Frukost efter 05.40 varvet. Fil, musli. Dygn två blir lika det första.

Det är givetvis fullt tillåtet att ta med sig precis vad man vill själv att äta under vilan och loppet. Men detta är vad vi kommer bjuda på.

Omklädning, toalett, parkering och bussförbindelse

Det finns en värmestuga för ombyte i start och målområdet till förfogande för de deltagare som brutit. Toaletter kommer att finnas i start och målområdet i form av utedass och toalettvagnar. I anslutning till området finns ett 20-tal parkeringsplatser som går att använda för avlastning och besökande till tävlingen. Övriga Parkeringar sker vid Olasjöhallen. Vill man åka buss ut, så tar man linje 123 el 125 från Vasaplan i Umeå och kliver av vid Olasjöhallen(skolan).

Segrare och priser

Det kommer förhoppningsvis finnas en segrare i varje klass samt en totalsegrare av loppet. Prisutdelningarna kommer ske fortlöpande när segraren i respektive klass avslutar sitt lopp. Om två deltagare i samma klass avslutar på samma antal varv kommer ingen segrare att utses. Detsamma gäller totalsegraren av loppet, som är den löpare som gör flest varv av alla. Segrarna kommer belönas med pris och ära. Dessutom kommer vi att ha utlottningspriser under loppet efter utvalda varv mellan de kvarvarande deltagarna. Lagtävlingens segrare kommer belönas med ära.

Alla deltagarna kommer föräras med en Obbola Backyardmugg som delas ut i samband med incheckningen och som sedan kan användas under loppet, då vi inte kommer ha några plast eller pappmuggar att tillgå.

Resultat

Obbola Backyard 2019