Obbola Backyard

Vad är Obbola Backyard?

Inspirerade av Big Backyard Ultra i Tennessee USA har vi valt att ta konceptet till Obbola, ön med de vackra och otaliga stigarna utanför Umeå. Upplägget är enkelt. Kl. 08.00 den 3 augusti 2024, startar löparna för att ta sig an den 6706 m långa banan. Tiden för att klara varvet är 1 timme. 09.00 startar vi nästa varv. 10.00 varv tre och du som deltagare bestämmer själv hur många varv du vill springa. Vi fortsätter på det viset tills vi har 1 löpare kvar. Det här är loppet för uthålliga tjurskallar och den som uppskattar distans före hastighet.

Anmälan

Vi har ingen åldersgräns i Obbola Backyard utan alla kan anmäla sig i våra två olika klasser. Senior och Ungdomsklass (födda 2007 och yngre). Anmälan öppnar den 1 november 2023 kl.07.00 och stänger den 31 juli 2024 kl.23.59. Anmälningsavgiften är 700 kr i Seniorklass och 100 kr i ungdomsklass. Ungdomarna anmäler sig på telefon 070-6846851 eller via mail till info@nmet.se och betalar avgiften till swish 1233480266.

Även i år erbjuds alla deltagare möjligheten att köpa en Obbola Backyard T-shirt för 350 kr i samband med anmälan. Men erbjudandet finns endast till 1 juli. Efter det går det inte att beställa en T-shirt. T-shirtbeställningen och anmälningsavgiften är bindande.

Det kommer vara möjligt med namnändringar om man vill överlåta sin startplats. Detta kan man göra kostnadsfritt fram till den 31 juli. därefter till en kostnad av 100 kr fram till den 2 augusti.

Även i år kan anmäla sig med lag/förening/företag och därmed vara med i en lagtävling. De tre främsta från varje lag är automatiskt med i den tävlingen där vi lägger samman den totala distansen.

Här finns länken till anmälan i seniorklass

Anmälda deltagare

Här finns listorna på de anmälda deltagarna i de olika klasserna. Förutom de 150 st. anmälningsbara platserna i seniorklass, så kommer vi under året att lotta eller dela ut ett antal startplatser i olika sammanhang.

Anmälda deltagare

Anmälda deltagare i ungdomsklass eller av tävlingsledningen tilldelad startplats samt deltagande lag

Incheckning

Incheckning till loppet sker på tävlingsdagen mellan kl 06.00-07.30. Eller på fredagen 2/8 mellan 15.00-18.00 på SCA arena. Samt torsdag 1/8 mellan 16.00-18.00 på Löplabbet, adress Renmarskstorget 12.
De T-shirts som är beställda kommer även de att delas ut i samband med incheckningen.

Start och målområdet

Start och målområdet är på SCA arena i Obbola, klicka på länken nedan för platsbeskrivning. Området är upplyst dygnet runt och det kommer finnas plats och möjlighet att sätta upp egna tält eller vilstolar. Tänk på att det kan vara både kallt och blött. Så har man ambitionen att hålla på ett tag, kan det vara att rekommendera. I området kommer vi att tillhandahålla vätska, enklare förtäring och OB-elden som kommer brinna under loppets alla timmar och ge värme åt de närvarande, samt toalettvagnar och utedass.

Karta.

Starten

Obbola Backyard startar kl. 08.00 den 3 augusti. Inför varje varvsstart skall alla deltagare stå vid startlinjen och samtliga deltagare ska ha passerat startlinjen inom 30 sekunder. För att få gå ut på ett nytt varv ska man ha passerat mållinjen inom 59 min 59 sek. Vi kommer inte tillåta några sena starter, inte ens om det rör sig om några sekunder.
Man får inte passera startlinjen och gå tillbaka över den in i start och målområdet. Varvslingan är med andra ord enkelriktad.

Banan

Obbola Backyardbanan är 100% i skogsterräng och blandar vackra barrbeklädda stigar med lite mer teknisk löpning över stenar och rötter. Banan är relativt platt och erbjuder endast några få höjdmeter och kommer vara uppmärkt med skyltar och reflexpilar. Det är absolut förbjudet att kasta skräp längs banan.

Support och utrustning

Loppet är ett självförsörjande lopp, vilket innebär att det är inte tillåtet med langning av mat och dryck längs banan. Däremot är all support i start och målområdet tillåtet. Det är också tillåtet som deltagare att avvika från området så länge man är tillbaka till startsignalen om man ämnar fortsätta. Det är inte heller tillåtet med pacer eller annan hjälp, som fysisk stöttning eller hjälp med kläder längs banan. Man får inte heller använda sig av käppar eller gåstavar under loppet. Däremot är alla deltagare skyldiga att stanna och hjälpa andra löpare som gjort sig illa eller av annan anledning är i behov av hjälp. Nummerlappen ska bäras väl synlig under hela loppet så att det är enkelt att pricka av alla deltagarna vid varvning.

Obligatorisk utrustning: Pannlampa är obligatorisk mellan kl. 22.00 – 04.00.

Vätska och energi

I start och målområdet kommer det att finnas tillgång till olika sorters vätska och energi under loppet, lite olika beroende när på dygnet. Ex på Vätska kommer vara, kaffe, vatten, sportdryck, nyponsoppa. Ex på snabbare energi kommer vara, kakor, chips, nötter, godis, bananer. Vi kommer även att ha lite käk under resans gång. Våra funktionärer kommer att servera och vi kommer inte tillåta att deltagare själva tar från energibordet. Alla deltagare kommer att ha tillgång till egen tallrik och mugg. allt för att minimera risken för smittspridning. Detta kan innebära att det tar lite längre tid vid energibordet, speciellt de första varven.

Lunch efter 12.00 varvet. Nyponsoppa och mackor. Middag efter 18.00 varvet. Pizza. Vi kollar av med de som finns kvar varvet innan om önskemål på pizzan. Nattamat efter 23.00 varvet. varmkorv med bröd el vegansk motsvarighet. Frukost efter 05.00 varvet. Fil, musli. Dygn två blir lika det första.

Det är givetvis fullt tillåtet att ta med sig precis vad man vill själv att äta under vilan och loppet. Men detta är vad vi kommer bjuda på.

Omklädning, toalett, parkering och bussförbindelse

Det finns en värmestuga för ombyte i start och målområdet till förfogande för de deltagare som brutit. Toaletter kommer att finnas i start och målområdet i form av utedass och toalettvagnar. I anslutning till området finns parkeringsplatser som går att använda för deltagare och besökande till tävlingen. Om det blir fullt sker parkering vid Olasjöhallen. Vill man åka buss ut, så tar man linje 123 el 125 från Vasaplan i Umeå och kliver av vid Olasjöhallen(skolan).

Segrare och priser

Det kommer förhoppningsvis finnas en segrare i varje klass samt en totalsegrare av loppet. Prisutdelningarna kommer ske fortlöpande när segraren i respektive klass avslutar sitt lopp. Om två deltagare i samma klass avslutar på samma antal varv kommer ingen segrare att utses. Detsamma gäller totalsegraren av loppet, som är den löpare som gör flest varv av alla. Segrarna kommer belönas med pris och ära. Dessutom kommer vi att ha utlottningspriser under loppet efter utvalda varv mellan de kvarvarande deltagarna. Lagtävlingens segrare kommer belönas med ära och presentkort.

Resultat

Obbola Backyard 2019

Obbola Backyard 2020

Obbola Backyard 2021

Obbola Backyard 2022

Obbola Backyard 2023